top of page

Voorlezen

Voorlezen is niet alleen ontzettend gezellig en leuk, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Voorlezen heeft tal van positieve effecten op zowel de emotionele, cognitieve als sociale ontwikkeling van een kind.

​

Ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind. En het samen lezen van een boek kan ook helpen rust en regelmaat te brengen. Kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen en door op vaste tijden voor te lezen kan er regelmaat en vaste structuur in de dag geboden worden. Zo kan voorlezen een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn. Vanaf een leeftijd van drie maanden, kan je al samen met een baby in boeken kijken, zaken benoemen en prenten bekijken. De rol van (groot-)ouders speelt dus een doorslaggevende rol. Ook als kinderen zelf kunnen lezen, blijft voorlezen veel voordelen hebben. Tijdens elke fase in de ontwikkeling van een kind, biedt het voorlezen van boeken en verhalen nieuwe mogelijkheden en prikkels om zelf te lezen. Daarnaast heb je als opvoeder invloed op het leesplezier en leesgedrag van je kind. 

​

  • Voorlezen vergroot de woordenschat;

  • Voorlezen stimuleert de fantasie;

  • Voorlezen helpt kinderen te leren luisteren en zich te concentreren;

  • Voorlezen daagt uit om zelf te lezen;

  • Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen;

  • Voorlezen vergroot de liefde voor boeken;

  • Voorlezen draagt bij aan een toename van het zelfvertrouwen;

  • Door met het kind ook te praten over het boek, wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan.

bas hoogkarspel_edited.jpg

Bas de Wandeldas   ©2021  Anita Harte-Deutekom

bottom of page